Kalap: 6-10 cm, húsos, félgömb alakúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő; széle nem bordás; felszíne síkos, hamar deres lesz; színe bíborpiros vagy ibolyásbíbor, ritkán okkeres foltokban fakul
Lemezek: krémszínűek, sűrűk, tönkhöz nőttek, sok féllemez, a kalap szélén élük kalapszínű lehet
Tönk: 3-6 x max. 3 cm, robusztus, hengeres, üreges, élénk kalapszínű teljes egészében
Hús: fehér, csípős ízű, főleg a lemezekben szag nem jellemző
Termőhely és idő: fenyvesekben, júliustól októberig, helyenként gyakori
Spóra: spp. okkeres, sp. 7-8,5 x 6-7 µm, elliptikus, félig hálózatosan tüskés
Megjegyzés: Nem ehető.
Elkülönítő bélyegek:
- csípős hús
- bíborpiros kalap és tönk
- fenyves élőhely.
A
Russula queletii,
Russula sardonia és Russula fuscorubroides fajokkal téveszthető össze.