Kalap: 3-9 cm, húsos, később törékeny, félgömb alakúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő; széle sokáig aláhajló, öregen bordás; felszíne síkos, később deres-szemcsés; színe bíborvörös, bíbor-borvörös, esetleg zöldes árnyalattal
Lemezek: krémszínűek, középsűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, a kalap szélén élük kalapszínű lehet
Tönk: 3-7 x max. 2 cm, törékeny, hengeres, hosszant ráncolt, élénk kalapszínű teljes egészében
Hús: fehér, törékeny, csípős ízű, szag gyümölcsszerű
Termőhely és idő: fenyvesekben, luc alatt, júliustól októberig, inkább hegyvidéki, nem gyakori
Spóra: spp. krémszínű, sp. 8-9 x 6,5-7,5 µm, elliptikus, izoláltan tüskés
Megjegyzés: Nem ehető.
Elkülönítő bélyegek:
- törékeny, csípős hús
- bíborvörös kalap és tönk
- lucos élőhely.
A
Russula sardonia,
Russula torulosa és Russula fuscorubroides fajokkal téveszthető össze.