Kalap: 5-12cm, félgömb alakúból domborún át kiterülő, közepe mindig bemélyedő; széle aláhajló, öregen ráncolt; felszíne kissé ragadós, később száraz, lehet finoman sugarasan ráncolt; színe hússzínű, okkervörös, szürkésvörös, zöld nélkül, általában a közepe világosabb
Lemezek: krémszínűek, sűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, öregen okkeresen foltosodnak
Tönk: 3-6 x max. 2 cm, hengeres vagy lefelé keskenyedő, üregesedő, fehér, hosszant ráncolt, lehet rózsásan futtatott, öregen sárgásan vagy barnásan foltosodik
Hús: fehér, kemény, öregen törékeny, elvágva rozsdásan foltosodhat, kellemes diószerű ízű és szagú
Termőhely és idő: főleg lomberdőkben, májustól októberig, elterjedt, nagyon gyakori
Spóra: spp. fehér, sp. 6-8 x 5-6 µm, gömbölyded vagy elliptikus, izoláltan tüskés
Megjegyzés: Ehető, ízletes. Nehezen azonosítható egyértelműen, főleg a Heterophyllinae csoport többi fajával téveszthető.
Elkülönítő bélyegei:
- sűrű, foltosodó lemezek
- nem csípős, dióízű hús
- nincs zöld szín a kalapon
- lombos élőhely.
A
Russula mustelina (sárgásbarna kalap) és a
Russula heterophylla (zöldes kalap) fajjal téveszthető össze.