Kalap: 3-9 cm, húsos, törékeny, gömb alakúból kiterülő, közepe mindig bemélyedő; széle öregen bordás, a kalapbőr nem fedi teljesen; felszíne síkos, majd bársonyos; színe világos krém, halvány okkeres, szabálytalan apró rozsdafoltokkal; mindig van zöldes vagy ibolyás árnyalat rajta
Lemezek: krémokkeresek, sűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez nincs
Tönk: 3-7 x max. 2 cm, hengeres, fehér, hosszant ráncolt, öregen rozsdafoltos bázissal
Hús: fehér, törékeny, lehet enyhén sárguló, íz és szag nem jellemző, de nem csíp
Termőhely és idő: meszes talajú bükkösökben, júliustól októberig, nem gyakori
Spóra: spp. krémszínű, sp. 6-8 x 5,5-6,5 µm, gömbölyded, izoláltan tüskés
Megjegyzés: Ehető. Nehezen azonosítható egyértelműen, főleg a Griseinae csoport többi fajának kifakult termőtesteivel téveszthető.
Elkülönítő bélyegei:
- nem csípős hús
- ibolya vagy zöld árnyalat a kalapon
- bükkös élőhely
- törékeny hús
- rozsdafoltok a kalapon, tönkön.