Kalap: 4-10 cm, húsos, félgömb alakúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő; széle öregen bordás; felszíne síkos, hamar deres lesz; színe bíborpiros vagy ibolyásbíbor, ritkán okkeres foltokban fakul
Lemezek: sárgásak, sűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez alig van, a kalap szélén élük kalapszínű lehet
Tönk: 3-8 x max. 2,5 cm, robusztus, hengeres, üreges, élénk kalapszínű teljes egészében
Hús: fehér, sárgulhat, csípős ízű, szag gyümölcsszerű
Termőhely és idő: fenyvesekben, júliustól októberig, inkább hegyvidéki, helyenként gyakori
Spóra: spp. krémszínű-okkeres, sp. 7-9 x 6-7 µm, elliptikus, félig hálózatosan tüskés
Megjegyzés: Nem ehető.
Elkülönítő bélyegek:
- csípős hús
- bíborpiros kalap és tönk
- fenyves élőhely.
A
Russula queletii,
Russula torulosa és Russula fuscorubroides fajokkal téveszthető össze.