Kalap: 3-10 cm, húsos, félgömb alakúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő; széle öregen bordás; felszíne síkos; színe piros, vérpiros vagy kárminpiros
Lemezek: okkeresek, sűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, a kalap szélén élük kalapszínű lehet
Tönk: 3-7 x max. 3 cm, robusztus, hengeres, üreges, hosszant ráncolt, élénk kalapszínű teljes egészében
Hús: fehér, sárgulhat, csípős ízű, szag gyümölcsszerű
Termőhely és idő: fenyvesekben, júliustól októberig, inkább hegyvidéki, nem gyakori
Spóra: spp. krémszínű-okkeres, sp. 7,5-9 x 6,5-8 µm, elliptikus, izoláltan tüskés
Megjegyzés: Nem ehető.
Elkülönítő bélyegek:
- csípős hús
- vérpiros kalap és tönk
- fenyves élőhely.
A
Russula sardonia,
Russula torulosa,
Russula queletii és Russula fuscorubroides fajoktól a bíbor szín hiánya különíti el.