Kalap: 5-10-(13) cm, húsos, félgömb alakúból kiterülő, közepe bemélyedő; széle szabálytalanul behasadozó; felszíne bársonyos, repedezhet; színe piros, kárminpiros, cinóberpiros, okkeres foltokban fakulhat
Lemezek: krémszínűek, középsűrűek, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, vastagok és morzsolódók
Tönk: 5-10 x max. 3 cm, zömök, kemény, hengeres vagy hasas, fehér, hosszanti ráncoltsággal, gyakran élénk kalapszínű futtatással
Hús: fehér, kemény, sárgulhat, ceruzavég ízű, szag gyümölcsszerű
Termőhely és idő: melegkedvelő lomberdőkben, júliustól szeptemberig, gyakori
Spóra: spp. krémszínű, sp. 7-9 x 7-8 µm, gömbölyded, hálózatosan tüskés
Megjegyzés: Ehető, de szokatlan ízű.
Elkülönítő bélyegek:
- kemény, ceruzaízű hús
- kifakuló piros kalapszín
- nem áttetszően fehér tönk sokszor kalapszínű futtatással
- krém lemezek.
A
Russula emetica csoporttal téveszthető össze, de hasonlít hozzá a Russula rubra, russula Luteotacta és
Russula persicina is. Ezek mind csípősek.