Kalap: 5-15cm, szögletes alakúból domborún át kiterülő, közepe mindig bemélyedő; széle aláhajló, bordázott; felszíne száraz, hamar apró részekre repedező először a szélén; színe először fehéressárga, de hamar zöld, olívzöld, smaragdzöld, kékeszöld, általában a közepe feketés
Lemezek: krémszínűek, sűrűk, törékenyek, tönkhöz nőttek, féllemez alig van, öregen okkeresen foltosodnak
Tönk: 3-7 x max. 4 cm, vaskos, hengeres vagy hasas, üregesedő, fehér, hosszant ráncolt, öregen barnásan foltosodik
Hús: fehér, kemény, öregen puhul, elvágva okkeresen foltosodhat, kellemes diószerű ízű és szagú
Termőhely és idő: lomberdőkben, júniustól szeptemberig, elterjedt, helyenként gyakori
Spóra: spp. fehér, sp. 7-9 x 5-6 µm, elliptikus, félig hálózatosan tüskés
Megjegyzés: Ehető, ízletes.
Elkülönítő bélyegei:
- sűrű, foltosodó lemezek
- nem csípős, dióízű hús
- zöld szín a kalapon
- lombos élőhely
- jellegzetesen berepedező kalap.
A
Russula cutefracta fajjal téveszthető össze, mely csak a szélén repedezik és mindig van barna szín a kalapján.