Kalap: 6-12cm, félgömb alakúból domborún át kiterülő, közepe mindig bemélyedő; széle aláhajló, öregen ráncolt; felszíne kissé ragadós, később száraz; színe zöld, olívzöld, sárgászöld, szürkészöld, általában a közepe és a széle világosabb
Lemezek: krémszínűek, sűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez alig van, öregen okkeresen foltosodnak
Tönk: 3-6 x max. 3 cm, hengeres vagy lefelé keskenyedő, üregesedő, fehér, hosszant ráncolt, öregen sárgásan vagy barnásan foltosodik
Hús: fehér, kemény, öregen puhul, elvágva sárgásan foltosodhat, kellemes diószerű ízű és szagú
Termőhely és idő: főleg lomberdőkben, júliustól októberig, elterjedt, gyakori
Spóra: spp. fehér, sp. 5,5-7 x 4-5 µm, gömbölyded vagy elliptikus, tüskés
Megjegyzés: Ehető, ízletes. Nehezen azonosítható egyértelműen, főleg a Heterophyllinae csoport többi fajával téveszthető.
Elkülönítő bélyegei:
- sűrű, foltosodó lemezek
- nem csípős, dióízű hús
- zöld szín a kalapon
- lombos élőhely.
A
Russula mustelina (sárgásbarna kalap) és a
Russula vesca (keskenyedő tönk, hússzínű kalap) fajjal téveszthető össze.