Kalap: 4-8-(12) cm, húsos, félgömb alakúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő; széle sokáig aláhajló, öregen bordás; felszíne síkos; színe élénk piros, vérpiros, de legtöbbször nagy foltokban vagy teljesen fehéresre fakul
Lemezek: fehérek-krémszínűek, ritkák, tönkhöz nőttek, féllemez nincs
Tönk: 3-7 x max. 2,5 cm, törékeny, hengeres, hosszant ráncolt, fehér, esetleg kalapszínű futtatással
Hús: fehér, törékeny, csípős ízű, szag gyümölcsszerű
Termőhely és idő: nedves lomberdőkben, erdőszéleken, júliustól októberig, nem gyakori
Spóra: spp. krémszínű, sp. 6,5-9 x 5,5-7,5 µm, elliptikus, alig hálózatosan tüskés
Megjegyzés: Nem ehető.
Elkülönítő bélyegek:
- törékeny, csípős hús
- nagy foltokban fakuló piros kalapszín
- fehér tönk és lemezek.
A
Russula emetica csoporttal, valamint a
Russula luteotacta és
Russula mairei fajokkal téveszthető össze.