Kalap: 3-5 cm, vékony, törékeny, félgömb alakúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő; széle bordás; felszíne síkos; színe élénksárga, sárgásokker, sárgáspirosas, a széle felé világosabb
Lemezek: sárgák, középsűrűek, tönkhöz nőttek, féllemez nincs
Tönk: 3-5 x max. 1 cm, törékeny, hengeres, üreges, fehér, öregen halvány szürkés, hosszant ráncolt, lehet sápadt kalapszínű
Hús: fehér, törékeny, nem csípős ízű, szag nem jellemző
Termőhely és idő: lomberdőben, júliustól szeptemberig, gyakori
Spóra: spp. sárga, sp. 7-9x 6-7 µm, elliptikus, izoláltan tüskés
Megjegyzés: Ehető.
Elkülönítő bélyegek:
- törékeny, nem csípős hús
- jellegzetes kalapszín
- sárga lemezek.
A
Russula solaris,
Russula fellea (ezek csípősek), meg más sárgás kalapú fajoktól, pl.
Russula lutea nehezen különíthető el.