Kalap: 6-11 cm, domborúból kiterülő, közepe bemélyedhet; széle aláhajló vagy valamelyest begöngyölt; felszíne kissé ráncos; színe barna vagy barnásszürke, öregen feketés
Lemezek: halvány krémszínűek, sűrűk, tönkhöz nőttek, sok kis féllemez van, sértésre feketésen foltosodnak
Tönk: 3-7 x 1-2,5 cm, hengeres, kemény, fehér, hosszant ráncolt, sértésre vagy öregen barnás, később feketedő
Hús: fehér, kemény, vastag, elvágva szürkül, majd feketedik, a lemezek fölött foltokban halványan vörösödhet a lemezekben csíp, máshol édeskés, gyümölcsszerű szagú
Termőhely és idő: bázikus talajú lomberdőben, főleg középhegységekben júliustól októberig, ritka
Spóra: spp. fehér, sp. 8-10 x 7-8 µm, elliptikus, félig hálózatosan tüskés
Megjegyzés: Ehető, de nem ízletes. A vörösödő- feketedő húsú Nigricantinae csoport más fajaitól az alábbiakban különbözik: sűrű lemezek + csípős hús a lemezekben és édes máshol + nem ragadós kalap. A
Russula acrifolia fajtól nehezen különíthető el.