Kalap: 5-14 cm, domborúból kiterülő, közepe bemélyedhet; széle aláhajló vagy valamelyest begöngyölt; felszíne ragadós; színe barna vagy barnásszürke, a széle világosabb
Lemezek: fehérek vagy halvány krémszínűek, sűrűk, öregen középsűrűk, tönkhöz nőttek, sok féllemez van
Tönk: 3-6 x 1-2,5 cm, hengeres, kemény, fehér, hosszant ráncolt, üregesedő, a bázis felé foltokban vörösödik, sértésre vörös, majd feketedő
Hús: fehér, kemény, vastag, elvágva vörösödik, majd szürkén keresztül feketedik, a lemezekben csíp, máshol édeskés
Termőhely és idő: lomberdőben, ritkán fenyvesben, középhegységekben júliustól októberig, nem gyakori
Spóra: spp. fehér, sp. 7-9 x 6,5-7 µm, gömbölyded vagy elliptikus, félig hálózatosan tüskés
Megjegyzés: Nem ehető. A vörösödő- feketedő húsú Nigricantinae csoport más fajaitól az alábbiakban különbözik: sűrű lemezek + csípős hús a lemezekben és édes máshol. A
Russula anthracina fajtól nehezen különíthető el.