Kalap: 4-9 cm, domborúból kiterülő, közepe bemélyedhet; széle aláhajló, hullámos; felszíne sima vagy kissé bársonyos; színe először fehér, később egyenletesen fekete, barna szín nincs
Lemezek: halvány krémszínűek, öregen szürkék, sűrűk, tönkhöz nőttek, sok kis féllemez van, törékenyek
Tönk: 3-5 x 1-2 cm, hengeres, kemény, fehér, korpázott, sértésre vagy öregen feketedő
Hús: fehér, kemény, vastag, elvágva azonnal feketedik, édeskés, mentolos ízű
Termőhely és idő: melegkedvelő lomberdőben, főleg mediterrán klímában júliustól októberig, ritka. Újonnan leírt fajról lévén szó, elterjedése még nem ismert
Spóra: spp. fehér, sp. 7-9 x 5,5-7 µm, elliptikus, teljesen hálózatosan tüskés
Megjegyzés: Ehető, de nem ízletes. A vörösödő- feketedő húsú Nigricantinae csoport más fajaitól az alábbiakban különbözik: sűrű, szürkülő lemezek + nem csípős hús + mentolos íz + nem ragadós kalap. A
Russula albonigra fajtól nehezen különíthető el.