Kalap: 5-12 cm, törékeny, domborúból későn kiterülő, közepe mindig bemélyedő; széle bordázott; felszíne száraz, deres, öregen berepedező; alapszíne szürke, de olív, azúr is lehet benne
Lemezek: krémszínűek, sűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez van
Tönk: 3-6 x max. 2 cm, hengeres, üregesedő, fehér, hosszant ráncolt, öregen sárgásan vagy okkeresen foltosodhat a bázisban
Hús: fehér, törékeny, öregen puha, íz és szag nem jellemző, de nem csíp
Termőhely és idő: melegkedvelő, füves lomberdőben, meszes preferenciával, júliustól októberig, nem gyakori
Spóra: spp. krémszínű, sp. 6-7 x 5-7 µm, gömbölyded, izoláltan tüskés
Megjegyzés: Ehető. Nehezen azonosítható egyértelműen, főleg a Griseinae csoport többi fajával téveszthető.
Elkülönítő bélyegei:
- nem csípős hús
- szürke szín a kalapon
- lombos élőhely
- törékeny hús.
A
Russula grisea fajjal téveszthető össze.