Kalap: 4-8 cm, húsos, domborúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő; széle öregen bordás; felszíne síkos; színe élénk piros, vérpiros, de legtöbbször nagy foltokban fehéresre fakul
Lemezek: fehérek, középsűrűek, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, sárgásra színeződhetnek
Tönk: 3-7 x max. 1,5 cm, törékeny, hengeres, lefelé lehet fokozatosan szélesedő, fehér, esetleg kalapszínű futtatással
Hús: fehér, kemény, esetleg sárgulhat, csípős ízű, szag gyümölcsszerű
Termőhely és idő: nedves lomberdőkben, erdőszéleken, júliustól októberig, nem gyakori
Spóra: spp. fehér, sp. 7-8 x 6-7,5 µm, elliptikus, alig hálózatosan tüskés
Megjegyzés: Nem ehető.
Elkülönítő bélyegek:
- kemény, csípős hús
- nagy foltokban fakuló piros kalapszín
- fehér tönk és lemezek.
A
Russula emetica csoporttal, valamint a
Russula persicina és
Russula mairei fajokkal téveszthető össze.