Kalap: 5-15-(22) cm, húsos, félgömb alakúból kiterülő, közepe bemélyedő; széle sokáig aláhajló; felszíne bársonyos, jellegzetes körkörös ráncoltsággal a széle felé; színe zöld, olívzöld, lilászöld, barnászöld vagy pedig borvörös, barnásvörös, barnásibolya
Lemezek: sárgásak, középsűrűek, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, vastagok és morzsolódók
Tönk: 5-10 x max. 5 cm, zömök, kemény, hengeres vagy hasas, üregesedő, fehér, hosszanti ráncoltsággal, gyakran pirosas, kármin vagy lilás futtatással
Hús: fehér, puha, diószerű ízű, jó szagú
Termőhely és idő: melegkedvelő lomberdőkben, főleg meszes preferenciával júliustól szeptemberig, nagyon gyakori
Spóra: spp. sárga, sp. 8-11 x 7-9 µm, gömbölyded, alig hálózatosan tüskés
Megjegyzés: Ehető, ízletes.
Elkülönítő bélyegek:
- nagy termet
- fehér tönk sokszor kalapszínű futtatással
- sárga, morzsolódó lemezek.
Az Olivaceinae csoport fajaival:
Russula alutacea, Russula vinosobrunnea téveszthető össze.