Kalap: 5-10-(15) cm, húsos, félgömb alakúból kiterülő, közepe bemélyedő; széle sokáig aláhajló; felszíne bársonyos; színe bíborvörös, barnásvörös, barnásibolya, mindig zöld vagy olív foltokkal
Lemezek: sárgásak, középsűrűek, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, vastagok és morzsolódók
Tönk: 5-10 x max. 4 cm, zömök, kemény, hengeres vagy hasas, üregesedő, fehér, hosszanti ráncoltsággal, gyakran vöröses futtatással a bázisban
Hús: fehér, puha, diószerű ízű, jó szagú
Termőhely és idő: melegkedvelő lomberdőkben, főleg meszes preferenciával júliustól októberig, gyakori
Spóra: spp. sárga, sp. 8-10 x 6,5-8,5 µm, gömbölyded, alig hálózatosan tüskés
Megjegyzés: Ehető, ízletes.
Elkülönítő bélyegek:
- nagy termet
- fehér tönk sokszor pirosas futtatással
- sárga, morzsolódó lemezek.
Az Olivaceinae csoport fajaival:
Russula olivacea, Russula vinosobrunnea téveszthető össze.