Kalap: 5-8 cm, törékeny, domborúból hamar kiterülő, közepe mindig bemélyedő; széle bordázott, a kalapbőr nem fedi teljesen; felszíne száraz, deres; színe a szélén ibolyás, a közepén általában zöldessárga vagy zöldesokker
Lemezek: sápadt krémszínűek, sűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez alig van, öregen sárgásan foltosodnak
Tönk: 4-6 x max. 2 cm, hengeres, üregesedő, fehér, hosszant ráncolt, öregen sárgásan foltosodhat a bázisban, lehet ibolyásan futtatott
Hús: fehér, törékeny, a bázisban sárgásan foltosodhat, íz és szag nem jellemző, de nem csíp
Termőhely és idő: melegkedvelő, füves lomberdőben, júliustól októberig, nem gyakori
Spóra: spp. sápadt krémszínű, sp. 6,5-7,5 x 5-6 µm, gömbölyded, izoláltan tüskés
Megjegyzés: Ehető. Nehezen azonosítható egyértelműen, főleg a Griseinae csoport többi fajával téveszthető.
Elkülönítő bélyegei:
- nem csípős hús
- ibolyás szín a kalapon
- lombos élőhely
- törékeny hús.
A
Russula grisea fajjal téveszthető össze.