Kalap: 5-10 cm, húsos, törékeny, gömb alakúból kiterülő, közepe mindig bemélyedő; széle öregen ráncos; felszíne síkos, később deres; színe változatos: szürke, olívszürke, szürkészöld, bíboribolyás, szürkéslila
Lemezek: krémszínűek, sűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, élük gyakran kalapszínű
Tönk: 4-8 x max. 3 cm, hengeres, üregesedő, fehér, hosszant ráncolt, lehet ibolyásan vagy lilásan futtatott
Hús: fehér, törékeny, kalap alatt kalapszínű, lehet rozsdafoltos, íz és szag nem jellemző, de nem csíp
Termőhely és idő: főleg bükkösökben, júliustól októberig, gyakori
Spóra: spp. krémszínű, sp. 6,5-9 x 5-6 µm, elliptikus, izoláltan tüskés
Megjegyzés: Ehető. Nehezen azonosítható egyértelműen, főleg a Griseinae csoport többi fajával téveszthető.
Elkülönítő bélyegei:
- nem csípős hús
- szürke szín a kalapon
- bükkös élőhely
- törékeny hús.