Kalap: 4-6 cm, vékony, gömb alakúból domború, majd későn kiterülő, közepe lehet bemélyedő; széle bordás; felszíne síkos; színe sötétbarna vagy sötét szürkésbarna, széle felé világosabb
Lemezek: fehéres krémszínűek, középsűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, barnán foltosodók, lehet szürke árnyalat is rajtuk
Tönk: 3-5 x max. 1,5 cm, hengeres, fehér, hosszant ráncolt, öregen sárgásan foltos a bázisban
Hús: fehér, a tönkbázisban szürkésfehér, kemény, nem csípős ízű, szag nem jellemző
Termőhely és idő: lomberdőben, júliustól szeptemberig, helyenként gyakori
Spóra: spp. krémszínű, sp. 7-8,5 x 5-6,5 µm, gömbölyded, félig hálózatosan tüskés
Megjegyzés: Nem ehető. Az Ingratae csoport egyes fajaival téveszthető, ezek egyike sem ehető.
Elkülönítő bélyegei:
- nem csípős hús
- sötétbarna, bordás kalap
- nem jellemző szag.