Kalap: 5-10-(12) cm, húsos, félgömb alakúból későn kiterülő, közepe lehet bemélyedő; széle sokáig aláhajló, öregen kissé bordás; felszíne síkos; színe sárgásnarancs, vörösesnarancs, öregen vagy sértve itt-ott szürke
Lemezek: krémszínűek, középsűrűek, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, vastagok, öregen erősen szürkülnek
Tönk: 4-10 x max. 3 cm, kemény, hengeres fehér, hosszanti ráncoltsággal, öregen erősen szürkül
Hús: fehér, puha, jó ízű, jó szagú, öregen erősen szürkül, majd feketedik
Termőhely és idő: áfonyás fenyvesekben és tőzeglápokban, hegyvidéken júliustól szeptemberig, ritka
Spóra: spp. okker, sp. 9-13 x 7-9 µm, elliptikus, alig hálózatosan tüskés
Megjegyzés: Ehető.
Elkülönítő bélyegek:
- sárgásnarancs, vörösesnarancs kalapszín
- szürkülő lemezek, tönk és hús
- élőhely.
Más szürkülő fajoktól színe különíti el.