Kalap: 6-15-(18) cm, domborúból kiterülő, közepe mindig bemélyedő; széle aláhajló, majd kiterülő; felszíne ráncos, repedező; színe fehéres, később nagy foltokban okkeres, öregen esetleg világosbarnás
Lemezek: sápadt krémokkeresek, ritkák, tönkhöz nőttek, sok kis féllemez van, sértésre barnásan foltosodnak
Tönk: 3-5 x max. 3 cm, zömök, hengeres, kemény, fehér, hosszant ráncolt, sértésre vagy öregen barnásokkeresen foltosodó
Hús: fehér, kemény, vastag, elvágva barnássárgás, enyhe halízű, gyümölcsszerű szagú
Termőhely és idő: mindenféle talajú lombos és fenyőerdőben, a síkvidéktől a hegységekig júliustól októberig, nem gyakori
Spóra: spp. krémszínű, sp. 8-10 x 7-7,5 µm, elliptikus, félig hálózatosan tüskés
Megjegyzés: Ehető, de nem ízletes. A fehéres, kemény húsú Plorantinae csoport más fajaitól az alábbiakban különbözik: ritka lemezek + nem csípős hús + krémokkeresen foltosodó kalap és tönk. A
Russula chloroides fajjal tévesztik össze, ettől a zöldeskék szín hiányában különbözik.