Kalap: 5-10 cm, félgömb alakúból domború, későn és behasadozva kiterülő, középen gyakran tompa púpos; széle beszakadozó; felszíne sugarasan szálas, lehet sugarasan ráncolt is; színe sápadt okker, okkersárga vagy bézsbarna
Lemezek: krémszínűek, majd vörösesokkerre színeződnek a spóráktól, sűrűk, tönkhöz nőttek, élük fűrészes
Tönk: 6-13 x max 2 cm, hengeres, krém vagy bézs színű, a fejlett gallér fölött hosszanti bordás, alatta hosszanti gyapjas- szálas
Hús: fehéres, kellemes ízű és szagú
Termőhely és idő: főleg hegyvidéki fenyvesekben, ritkán lomberdőben is júliustól októberig, helyenként gyakori
Spóra: spp. okkersárga, sp. 10,5-13,5 x 7,5-9 µm, mandula alakú, rücskös
Megjegyzés: Ehető, ízletes.
Elkülönítő bélyegek:
- relatív egységes színű, világos termőtest
- sötétebb lemezek
- fejlett gallér.