Kalap: 7-10 cm, félgömb alakúból domború, esetleg öregen kiterülő széle szabályos felszíne sima, zsíros tapintású színe barna, de vannak rajta világosabb foltok, szürkés, sőt zöldes tónusok is
Tráma,termőréteg: vastag, felkanyarodó, fehér, öregen szürkés vagy olajbarna lesz, szűk pórusú, nyomásra rózsás árnyalattal barnul
Tönk: karcsú, 12-14-(20) x 1,5-(4) cm, hengeres, lefelé kissé szélesedő, fehér vagy halványszürke alapon hosszanti szálas és barnásfekete pikkelyes, melyek sokszor “álhálózatot" alkotnak, a tönk aljában kékeszöld színeződés
Hús: kemény, fehér, gyorsan és enyhén pirul, utána hosszan türkizkék, a tönk bázisában kezdettől türkizkék, szag, íz nem jellemző
Termőhely és idő: obligát nyírfamikorrhizás, főleg nedves erdőkben, nyártól kora őszig
Spóra: spp. barna, sp. orsó alakú, sima, 15-18 x 5-7 µm
Megjegyzés: Ehető. Az érdestinóruk azonosításához legtöbbször a mikorrhizapartner ismerete szükséges.
Jellemző bélyegei:
- foltos kalap
- tönkbázisban kékeszöld szín
- nyírfához való kötöttség.
Összetéveszthető a hasonló színű fajokkal, melyek kalapja nem tarka, húsuk vagy nem kékül, vagy kékülhet, de akkor nem nyír alatt élnek:
Leccinum scabrum,
Leccinum griseum és
Leccinum duriusculum.