Kalap: 5-11 cm x 4 cm magas, félgömb alakúból domború széle a trámán túlnő, felszíne bőrszerű, sugarasan szálazott színe narancssárga, narancsrozsda
Tráma,termőréteg: vastag, felkanyarodó, fehéresből hamar szürke vagy barnásszürke lesz, szűk pórusú
Tönk: karcsú, de az érdestinóruk között a legvaskosabb, 12-16-(20) x 2-3,5cm, lefelé egyenletesen vastagodó, fehér alapon sűrű, koromfekete pikkelyekkel
Hús: kemény, fehér, pirul majd szürkül, jó ízű és szagú
Termőhely és idő: obligát nyírmikorrhizás, üde erdőkben az alföldtől a hegyvidékig, nyártól kora őszig
Spóra: spp. barnásolív, sp. orsó alakú, sima, 13-18 x 4-5 µm
Megjegyzés: Ehető. Az érdestinóruk azonosításához legtöbbször a mikorrhizapartner ismerete szükséges.
Jellemző bélyegei:
- nyírfához való kötöttség
- narancsszínű kalap
- kezdettől fekete pikkelyek a tönkön.
Más fajokkal nem téveszthető össze.