Kalap: 5-15-(20) cm, húsos, gömb alakúból félgömb alakú lesz, öregen domború széle fiatalon begöngyölt felszíne molyhos, öregen sima, széle felé lehetnek kis pikkelykék színe szürkésbarna vagy barna
Tráma,termőréteg: vastag, felkanyarodó, szűk pórusú, fehéres krémszínű, öregen szürkés
Tönk: karcsú, 5-20 x 2-4 cm, lefelé fokozatosan szélesedő, fehéresbarnás, bázisban halvány kék, rajta hosszanti elrendeződésben kis világos pikkelykék, melyek fokozatosan egyre feketésebbek lesznek
Hús: kemény, fehér, elvágva először halvány rózsaszínes, majd szürkésfekete lesz, íz és szag nem jellemző, tönkbázisban halvány kék
Termőhely és idő: obligát nyármikorrhizás, savanyú preferenciával, tavasztól késő őszig az alföldtől a középhegységekig
Spóra: spp. barna, sp. orsó alakú, sima, 13-19 x 5-6 µm
Megjegyzés: Ehető. Az érdestinóruk azonosításához legtöbbször a mikorrhizapartner ismerete szükséges.
Jellemző bélyegei:
- nyárfához való kötöttség
- szürkésbarna kalap
- szürkülő hús.
Összetéveszthető a nem változó húsú, nyírfa alatt élő
Leccinum scabrum és a piruló, majd kékülő húsú
Leccinum variicolor, illetve a gyertyánhoz kötött, feketedő húsú
Leccinum griseum fajokkal.