Kalap: 2-4 cm, kúp vagy félgömb alakúból púppal kiterülő; széle sokáig begöngyölt; felszíne nedvesen nyálkás, higrofán; színe narancssárgától sötét narancsbarnáig, a közepén gyakran sötétebb
Lemezek: krémszínűek, a spórák érésével okkerbarnák lesznek, sűrűek, tönkhöz nőttek
Tönk: 5-7x max 1 cm, hengeres vagy hasas; fehéres, nedves a velumtól
Hús: fehéres, jellegtelen szagú, erősen keserű ízű
Termőhely és idő: savanyú lomberdőkben és fenyvesekben júliustól októberig, nem gyakori
Spóra: spp. sárgás, sp. 6-7,5 x 4,5-5 µm, elliptikus, finoman rücskös
Megjegyzés: Nem ehető. A Myxacium alnemzetség egyes fajaival téveszthető össze: a nyírhez kötött Cortinarius (Myx.) pluvius és a lilás árnyalatú Cortinarius (Myx.) croceocoeruleus fajokkal.
Elkülönítő bélyegek:
- higrofán narancssárga- sötét narancsbarna kalap
- síkos kalap és tönk
- erősen keserű íz, mely a kalapfelszínt megnyalva is érződik.