Kalap: 3-7-(9) cm, kúp vagy félgömb alakúból kiterülő; széle sokáig begöngyölt; felszíne nedvesen erősen nyálkás; színe világos okkertől vörösbarnáig, a közepén gyakran sötétebb, gyakran olív árnyalatokkal
Lemezek: krémszínűek szürkéslila árnyalattal, a spórák érésével szürkésbarnák, majd rozsdabarnák lesznek, középsűrűek, tönkhöz nőttek
Tönk: 5-7-(9) x max 1,5 cm, hengeres vagy lefelé orsószerűen elkeskenyedő; a velumzóna fölött fehéres, alatta nedves a velumtól, amely sárgásbarnás, nyálkás gyűrűket alkot a tönk alsó részén, fejlett gallérral
Hús: fehéres, jellegtelen ízű és szagú
Termőhely és idő: főleg középhegységekben, lomberdőkben júliustól októberig, gyakori
Spóra: spp. sárgásokker, sp. 11-15 x 6,5-7,5 µm, mandula alakú, rücskös
Megjegyzés: Nem ehető. A Myxacium alnemzetség egyes fajaival téveszthető össze.
Elkülönítő bélyegek:
- gyakran olív árnyalat a kalapon
- nyálkás kalap és tönk
- fejlett gallér
- vastag, gyűrűszerű velummaradványok a tönkön.