Kalap: 3-7-(11) cm, félgömb alakúból kiterülő, ritkán tompa púpos; széle aláhajló; felszíne nedvesen nyálkás, sugarasan benőtten szálas, a széle felé hangsúlyozottabban; színe szürkésolív, öregen sötét okkerbarna
Lemezek: szürkésolívak, a spórák érésével barnásodók, majd olívbarnák lesznek, sűrűk, tönkhöz nőttek vagy foggal lefutók, kevés féllemez van
Tönk: 5-7 x 1-2 cm, hengeres, vaskos, a bázisban lehet szélesebb; fehéres, majd szürkés alapon olív árnyalatokkal és fehéres, majd barnás szálazottsággal a velumtól, amely fiatalon pókhálószerűen köti össze a tönköt a kalap szélével
Hús: piszkosfehéres, esetleg ibolyás árnyalattal, vastag, nagyon keserű ízű, szag nem jellemző
Termőhely és idő: lombos és fenyőerdőben magashegységi preferenciával júliustól októberig, gyakori
Spóra: spp. okkerbarna, sp. 6,5-8 x 5,5-7 µm, gömbölyded, rücskös
Megjegyzés: Nem ehető. A Phlegmacium alnemzetség sok más fajával téveszthető össze, elkülönítése nehéz.
Elkülönítő bélyegek:
- szürkésolív kalap
- rendkívül keserű hús.