Kalap: 5-7-(9) cm, kúp vagy félgömb alakúból púppal vagy anélkül kiterülő; széle sokáig begöngyölt; felszíne nedvesen erősen nyálkás; színe sötét narancsbarna, vörösbarna, a közepén gyakran feketésbarna
Lemezek: krémszínűek, a spórák érésével piszkos szürkésbarnák, majd vörösesbarnák lesznek, középsűrűek, tönkhöz nőttek
Tönk: 5-7-(9) x max 2 cm, hengeres vagy lefelé orsószerűen elkeskenyedő; fehéres, nedves a velumtól, amely fiatalon pókhálószerűen köti össze a tönköt a kalap szélével, felismerhető velumzónával
Hús: fehéres, kellemes ízű és szagú
Termőhely és idő: savanyú talajú fenyvesekben, kéttűs fenyők alatt júliustól októberig, nem gyakori
Spóra: spp. sárgás, sp. 11-15,5 x 5,5-7,5 µm, elliptikus vagy mandula alakú, rücskös
Megjegyzés: Nem ehető. A Myxacium alnemzetség egyes fajaival, pl. a Cortinarius (Myx.) stillatitius fajjal téveszthető össze, elkülönítése nehéz.
Elkülönítő bélyegek:
- sötét narancsbarna, vörösbarna kalap
- nyálkás kalap és tönk
- kéttűs fenyves élőhely.