Kalap: 5-9-(11) cm, kúp alakúból púppal kiterülő; széle bordázott; felszíne nedvesen erősen nyálkás; színe okkersárgától vörösbarnáig
Lemezek: krémszínűek, a spórák érésével rozsdabarnák lesznek, ritkák, tönkhöz nőttek sok keresztvénával
Tönk: 7-10 x max 2 cm, hengeres vagy lefelé orsószerűen elkeskenyedő; sápadt ibolya, nedves a velumtól, amely fiatalon pókhálószerűen köti össze a tönköt a kalap szélével, felismerhető velumzónával
Hús: fehéres, kellemetlen ízű és szagú
Termőhely és idő: lomberdőben savanyú preferenciával júliustól októberig, helyenként gyakori
Spóra: spp. sárgás, sp. 11-15 x 7,5-9 µm, mandula alakú, finoman rücskös
Megjegyzés: Nem ehető. A Myxacium alnemzetség egyes fajaival, pl. a Cortinarius (Myx.) stillatitius fajjal téveszthető össze, elkülönítése nehéz.
Elkülönítő bélyegek:
- okkersárgától vörösbarnáig terjedő kalapszín
- nyálkás kalap
- lombos élőhely.