Kalap: (4,5)-6-10-(12) cm, közepesen húsos, később törékeny, harang alakúból kúpos-domború, hamar kiterülő, púpos, felszíne sima, széle erősen bordás. Színe szürkésbarna v. szürkés olívbarna, széle felé világosodik, de a bordázottság felső részén vékony, sötétebb zóna látható, ált. burokmaradvány nélkül, ha van, akkor nagy, rozsdabarna.
Lemezek: sűrűk, szabadon állók, fehérek, fekete lemezéllel.
Tönk: (8)-10-14-(16) x 1-2-(2,5) cm, törékeny, hengeres, üreges, sima v. hosszanti szálas v. finom kígyóbőrszerű mintázottsággal, kalapszínű. Gallér nincs, bocskor közepesen fejlett, okkerbarna v. rozsdabarna színű v. ilyen foltos.
Hús: fehér, nem színeződik.
Termőhely és idő: savanyú talajú hegyvidéki fenyvesekben, ritkán bükkösökben. Nem gyakori, nyártól őszig.
Spóra: fehér, majdnem gömb alakú v. elliptikus, (10)-11-12-(15) x (9)-10-12-(14) µm
Megjegyzés: Hőkezelés után ehető, ízletes.
Elkülönítő bélyegei:
- fekete lemezél
- a bordázottság felső részén vékony, sötétebb zóna
- kalapszínű tönk.
Fekete lemezéle miatt nem téveszthető össze a hasonló fajokkal:
Amanita fulva, Amanita spadicea,
Amanita submembranacea, Amanita badia és Amanita pachyvolvata.