Kalap: (5)-6-10-(12) cm, közepesen húsos, csak öregen törékeny, ovális alakúból kúpos-domború, később kiterül, púpos, felszíne sima, széle közepesen v. erősen bordás, szürkésbarna v. olívbarna v. szürkés olívbarna, ált. burokmaradványok nélkül, ha van, akkor szabálytalan, szürke.
Lemezek: középsűrű, szabadon álló, fehéres, öregen lehet szürkés árnyalattal is.
Tönk: (8)-10-15-(20) x 1-1,5-(2) cm, közepesen robusztus, később karcsú, hengeres, lefelé egyenletesen szélesedő, üregesedő, fehér, később kalapszínű kígyóbőrszerű mintázottsággal. Gallér nincs, bocskor közepesen fejlett, szabad, kívül szürke.
Hús: puha, fehér, nem színeződik
Termőhely és idő: savanyú talajú hegyvidéki fenyvesekben, ritkán bükkösökben. Nem gyakori, nyártól koraőszig.
Spóra: fehér, gömb v. majdnem gömb alakú, 9-13 x (9)-10-13-(14) µm
Megjegyzés: Hőkezelés után ehető.
Elkülönítő bélyegei:
- kúpos-domború kalap
- kívül szürke bocskor.
Összetéveszthető az
Amanita fulva (rőt kalap, széle felé világosodó, rozsdabarna, nagy foltos bocskor, nem mintázott tönk), Amanita spadicea (fehéres bocskor),
Amanita umbrinolutea (fekete lemezél), Amanita badia (barna kalap, fehér bocskor) és Amanita pachyvolvata (alapvetően barna v. szürkésbarna kalap sötét, körkörös zónával a szélén, rozsdabarna v. okker foltos bocskor) fajokkal.