Kalap: (5)-7-12-(15) cm, húsos, félgömb alakúból sokáig domború, nem v. alig laposodik, felszíne sima v. benőtten szálas, fényes, széle általában nem, de egyes termőtesteknél lehet alig észrevehetően bordás. Színe szürke v. szürkésbarnás, egyszínű v. sötétebb közepű, szabálytalan világosszürke, apró v. összefüggő burokmaradványokkal.
Lemezek: sűrűk, puhák, szabadon állók, fehérek
Tönk: (5)-8-12-(14) x (1,5)-2-3-(4) cm, robusztus, hengeres, üregesedő, alján gumós, gallér felett bordás, fehér, lehet szemcsés, alatta szálas v. kígyóbőrszerűen mintázott, fehéres alapon kalapszínű. Gallér fejlett, fehér, felső részén bordázott. Gumó gömbölyű v. gyökerező, koncentrikus szürkés v. barnás rücskökkel v. pettyekkel.
Hús: fehér, lehet szürkés árnyalatú, nem színeződik, kemény, retekszagú és ízű.
Termőhely és idő: lomb- és fenyőerdőben. Gyakori, nyártól őszig.
Spóra: fehér, ovális-elliptikus, (8)-9-10 x 7-8 µm
Megjegyzés: Hőkezelés után ehető.
Elkülönítő bélyegei:
- Szürke burokmaradványok a kalapon
- bordás gallér
- nem színeződő hús.
Összetéveszthető a bordás kalapszélű, és nem bordás gallérú
Amanita pantherina és
Amanita regalis, illetve a vörösödő húsú
Amanita rubescens és a sárgás burokmaradványú és gallérszélű Amanita franchetii fajokkal. Nagyon változatos faj, több változatát is leírták, több különböző fajnak is tartják.