Kalap: 30 cm-ig, félgömb alakúból hamar kiterülő; széle aláhajló; felszíne sugarasan szálas vagy pikkelykés; színe fehéres
Lemezek: sűrűk, sápadt rózsaszínűek, öregen bíborbarnák, szabadok
Tönk: vaskos, hengeres, 6-12 x max. 3,5 cm, fehér, a lógó, fejlett gallér fölött rózsaszínesre színeződik, alatta fehéresen pelyhes; a gallér alsó része küllőszerűen mintázott
Hús: vastag, fehér, elvágva barnul, ánizs vagy keserűmandulaszagú, kellemes csiperkeízű
Termőhely és idő: réten, erdőszélen, esetleg parkban júniustól októberig, nem gyakori
Spóra: spp. sötétbarna, sp. 9-12 x 5,5-7 µm, elliptikus, sima
Megjegyzés: Ehető, ízletes. A hosszabb tönkű, fenyők mellett termő Agaricus excellens fajjal téveszthető össze.
Elkülönítő bélyegei:
- nagy termet
- fehér alapszín
- termőhely
- ánizs vagy keserűmandulaszag
- barnuló hús.