Kalap: 6-9-(11) cm, félgömb vagy kúpos alakúból kiterülő, a közepe kissé bemélyedő lehet; széle túlnő a lemezeken; felszíne koncentrikus, apró, rásimuló szürkésbarna pikkelykékkel fehéres alapon
Lemezek: fehéresek, hamar rózsaszínre, majd sötétbarnára színeződnek, sűrűk, szabadok
Tönk: karcsú, hengeres, 5-8 x max. 1,5 cm, a bázis gumós; színe fehér, öregen barnul; sértve főleg a gumó élénk krómsárgára színeződik néhány másodperc alatt
Hús: fehér, elvágva gyorsan sárgul, fenol vagy karbolszerű szagú és ízű
Termőhely és idő: parkban, kertben, réten, erdőben júniustól októberig, gyakori
Spóra: spp. sötétbarna, sp. 5-6 x 3,5-4 µm, elliptikus, sima
Megjegyzés: Mérgező. Több sárguló húsú fajjal téveszthető össze, pl. a fehéres kalapú
Agaricus xanthoderma és a kisebb, nem gumós Agaricus romagnesii fajokkal, melyek szintén mérgezők. A sárguló tönkbázisú, fenol vagy karbolszagú csiperkefajokat kerülni kell.