Kalap: 3-5 cm, púpos félgömb alakúból púposan kiterülő, vékony húsú; széle aláhajló, behasadozó; felszíne sugarasan szálas-gyapjas, lehet rásimuló pikkelyes is; színe szürke vagy barnásszürke
Lemezek: középsűrűk, pereszkefoggal lefutók, fehérek, öregen vagy sértve sárgán foltosak
Tönk: 3-4 x 0,5 cm, hengeres, görbülhet, törékeny, fehéres kalapszínű, hosszanti szálazottsággal
Hús: vizenyős, fehér, foltosan sárgul, lisztszagú és ízű
Termőhely és idő: főleg lombos, ritkán fenyőerdőben, ruderális talajon is, gyakori
Spóra: spp. fehér, sp. 5-6 x 3-3,5 µm, elliptikus, sima
Megjegyzés: Ehető, ízletes. Más szürke pereszkefajokkal téveszthető össze.
Elkülönítő bélyegei:
- világos, szürkésbarna kalap
- törékeny, vizenyős termőtest
- foltosan sárguló lemezek és hús.