Kalap: 3-8-(9) cm, domborúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő, széle sokáig aláhajló felszíne sima, de közepe felé lehet érdes-rücskös is, enyhén síkos vagy száraz színe füstszürke vagy sötét barnásszürke, gyakran világosabb és sötétebb koncentrikus zónák váltják egymást, főleg a kalap széle felé széle lehet világosabb
Lemezek: középsűrűk, tönkhöz nőttek, féllemezek vannak, krémszínűek vagy sárgás krémszínűek
Tönk: 3-5-(6,5) x 1-2 cm, hengeres, sima, sápadt krémszínű
Hús: kemény, fehéres, lehet rajta rózsaszínes beütés tej fehér, bő, száradva szürkés íze erősen csípős
Termőhely és idő: lomberdőkben nyártól őszig. Mogyorómikorrhizás
Spóra: spp sápadt rózsaszínes, (5,5)-6,5-7,5 x (4,5)-5,5-(6) µm, majdnem gömb alakútól elliptikusig, a max 1 µm magas tüskék fele-fele arányban magányosan és tarajjá összeállva helyezkednek el a spóra felszínén, hálózatos összeköttetés nincs
Megjegyzés: Csípős íze miatt nem ehető. Összetéveszthető a sűrűbb lemezű és világosabb lemezszínű, gyertyánmikorrhizás
Lactarius circellatus fajjal, illetve a sokkal szürkébb kalapú bükkhöz kötött
Lactarius blennius és
Lactarius fluens fajokkal.
Elkülönítő bélyegei:
- jellegzetes színű és zónázottságú kalap
- krémszínű- sárgás krémszínű lemezek
- mogyoróhoz kötöttség.