Kalap: (6)-10-12-(16) cm, vékony húsú, törékeny, harang alakúból domború, későn kiterülő, nem púpos, felszíne sima, széle hosszan bordázott. színe világos, halvány: krémszürke, szürkésbézs, szürkésokker, ált. burokmaradványok nélkül.
Lemezek: középsűrű, szabadon álló, fehér, később halvány krémfehér.
Tönk: (9)-12-15-(20) x (1)-1,5-(3) cm, karcsú, merev, hengeres, lefelé enyhén, egyenletesen szélesedő, üregesedő, sima v. szálas, fehér v. halvány kalapszínű. Gallér nincs, bocskor fejlett, de törékeny, fehéres-krémszínű, esetleg világos okker árnyalattal.
Hús: kemény, később puhul, fehér, nem színeződik.
Termőhely és idő: melegkedvelő, füves tölgyesekben, meszes talajon. Nyártól koraőszig.
Spóra: fehér, gömb v. majdnem gömb alakú, (10)-11-12-(14) x (8)-10-12-(14) µm
Megjegyzés: Hőkezelés után ehető.
Elkülönítő bélyegei:
- Világos, nem púpos kalap
- fehéres tönk és bocskor.
Összetéveszthető a szintén világos kalapú
Amanita vaginata fajjal (alapvetően szürke kalap, fehér tönk, fejlett, maradandó bocskor), ezért valószínű, hogy gyakoribb, mint amilyennek ismerjük.