Kalap: (8)-10-12-(15) cm, kemény, húsos, később törékeny, félgömb-tojásdadból hamar kiterülő, kissé púpos, felszíne sima, széle erősen bordás, berepedező. Színe barnás v. sárgásbarnás, olív tónusokkal, széle felé kissé világosodik, ált. kis, szürke burokmaradványokkal.
Lemezek: sűrűek, szabadon állók, fehérek, öregen lehet szürkés árnyalatú.
Tönk: (8)-12-20-(25) x (1)-1,5-2,5-(3) cm, karcsú, lefelé egyenletesen vastagodik, üreges, szürkésfehér alapon szürke, erős kígyóbőrszerű mintázottsággal. Gallér nincs, bocskor törékeny, kicsi, sötétszürke, sokszor egy v. több körkörös zónát alkot a tönk tövében.
Hús: fehér v. szürkés, közepesen puha, törékeny, nem színeződik
Termőhely és idő: meszes v. semleges talajú lomberdőben, nagyon ritkán fenyvesben. Nem gyakori, nyártól őszig.
Spóra: fehér, gömb alakú, (10)-11,5-14 µm
Megjegyzés: Hőkezelés után ehető.
Elkülönítő bélyegei:
- szürke burokmaradványok a kalapon
- szürke, erősen mintázott tönk.
Más fajjal nem téveszthető össze.