Kalap: (6)-8-12-(20), húsos, félgömb alakúból domború, majd kiterül, felszíne sima, fényes, széle bordás. Színe narancspiros v. élénkpiros, ha van burokmaradvány, akkor csak egy-két nagy darab, fehér.
Lemezek: sűrű, szabadon álló, sárga v. krémsárga, puha
Tönk: (6)-8-15-(16) x (1)-2-3 cm, robusztus, ritkán karcsú, hengeres, alul inkább kiszélesedő, mint gumós, sima v. szemcsés, sárga, lemezszínű. Gallér fejlett, hártyás, felül bordás, sárga. Bocskor fejlett, nagy, vastag, zsákszerű, fehér v. fehéres.
Hús: kemény, később puhul, fehér, kalapbőr alatt sárgás, jellegzetes gombaszagú
Termőhely és idő: melegkedvelő tölgyesekben, lomberdőben. Nyáron, esetleg ősszel.
Spóra: fehér, ovális, (8)-9-12-(14) x 6-7-(8) µm
Megjegyzés: Hőkezelés után ehető, régóta ismert, közkedvelt csemegegomba.
Elkülönítő bélyegei:
- Piros alapszínű kalap
- sárga lemezek, tönk
- fehér, fejlett bocskor.
Sárga lemezei és tönkje miatt nem téveszthető össze még a hozzá hasonló kalapszínű
Amanita muscaria-val sem.