Kalap: akár 25 cm-ig, félgömb vagy trapéz alakúból domború, későn kiterülő; széle aláhajló, burokmaradványoktól cafrangos; felszíne sok apró, rásimuló, koncentrikus barna pikkellyel; színe krém alapon barna, sárgásbarna, a közepe általában sötétbarna
Lemezek: fiatalon fehéresek, később sokáig szürkésvörösek, öregen bíborvörösek, sűrűk, szabadok
Tönk: 20 x 3,5 cm-ig, hengeres, a bázis felé szélesedhet vagy bunkósodhat, alapszíne fehér, a gallér alatt kalapszínű gyapjassággal; gallér lelógó, fejlett
Hús: fehér, vastag, barnásra színeződhet, keserűmandulaszagú, kellemes csiperkeízű
Termőhely és idő: mindenféle lombos és fenyőerdőben, útszéleken, parkokban júliustól októberig, nem gyakori
Spóra: spp. sötétbarna, sp. 8-9 x 5,5-6 µm, elliptikus, sima
Megjegyzés: Ehető, ízletes. Nagy termete és jellegzetes kalapja miatt más fajokkal nem téveszthető össze.
Elkülönítő bélyegei:
- nagy termet
- pikkelyes kalap
- barnuló, nem sárguló hús
- keserűmandulaszag.