Kalap: 4-6 cm, vékony húsú, domborúból kiterülő; széle aláhajló; felszíne síkos, benőrren szálas; színe gesztenyebarna vagy rőtbarna, a széle felé lehet világosabb
Lemezek: sűrűk, pereszkefoggal lefutók, krémfehérek, barnán pettyesek lesznek
Tönk: 5-8 x 1-1,5 cm, hengeres, lefelé vastagodhat, okker alapon kalapszínű hosszanti szálazottsággal
Hús: rostos, fehér, kalap és tönk bőre alatt sárga, lisztszagú, kesernyés ízű
Termőhely és idő: mindenféle lombos és fenyőerdőben, de főleg nyír alatt, parkokban is, talajtól függetlenül
Spóra: spp. fehér, sp. 5,5-7 x 4,5-5,5 µm, elliptikus vagy ovális, sima
Megjegyzés: Étkezési értéke nem ismert. Más barna kalapú pereszkefajokkal téveszthető össze, melyek húsa nem sárga a felszín alatt:
Tricholoma ustale, Tricholoma pessundatum Tricholoma stans és Tricholoma populinum.