Kalap: 5-7-(10) cm, kúposból kiterülő, tompa púpos; széle aláhajló, szabálytalan, behasadozó; felszíne fényes, sugarasan benőtten szálas; színe sötétszürke vagy feketésszürke, krémszínű beütésekkel
Lemezek: sűrűk, pereszkefoggal lefutók, fehérek, az esetek többségében sárgán foltosak
Tönk: 7-10 x 1-2 cm, hengeres, görbülhet, lefelé szélesedhet vagy keskenyedhet, fehéres, hosszanti szálas, általában sárga foltokkal
Hús: rostos, fehér vagy sárgás, szürkül elvágva, lisztes ízű és szagú
Termőhely és idő: fenyőerdőkben, ritkán bükkösökben, szeptembertől novemberig a középhegységektől a magashegységekig
Spóra: spp. fehér, sp. 5,5-6,5 x 4,5-5 µm, ovális, sima
Megjegyzés: Ehető. Más szürke pereszkefajokkal téveszthető össze.
Elkülönítő bélyegei:
- sötétszürke, sugarasan szálas kalap
- sárga szín a lemezeken és tönkön
- lisztszag és íz.