Kalap: 5-10-(15) cm, gömb alakúból domború lesz széle a részleges burok maradványaitól cafrangos, túlnő a trámán, felszíne száraz, szürkés alapon nagy, táblás, gyapjas, fekete vagy barnásfekete pikkelyekkel
Tráma,termőréteg: tág pórusú, vastag, tönkhöz nőtt vagy enyhén lefutó, fehéresszürke, öregen barnásszürke, érintésre barnul
Tönk: karcsú, hengeres, 9-13 x 2-2,5 cm, feketésszürke hosszanti gyapjas szálazottsággal, a kalap alatt múlékony, gyapjas, világosszürkés gallérzónával
Hús: kalapban puha, tönkben szálas, fehér vagy világosszürke, vágásra vörösödik, majd feketedik, íz és szag nem jellemző
Termőhely és idő: savanyú talajú, humuszban gazdag lomberdőben, hegyvidéken, nyáron
Spóra: spp. bíborbarna, sp. gömb vagy majdnem gömb alakú, szögletesen hálózatos, 9-14 x 9-12 µm
Megjegyzés: Nem ehető.
Jellemző bélyegei:
- jellegzetes kalap
- vörösödő, majd feketedő hús.
Más fajokkal nem téveszthető össze.