Kalap: 5-11-(15) cm, gömbölyűből domborún át kiterülő, közepe mindig bemélyedő; széle aláhajló, majd öregen kiterülő, hullámos; felszíne nedves- síkos, később száraz és sugarasan ráncos; színe változatos: ibolya, ibolyáskék, szürkésibolya, szürkészöld, ibolyászöld, de a rágásokban a kalapbőr alatt mindig ibolyás a hús
Lemezek: fehérek, sűrűk, éppen csak tönkhöz nőttek vagy a tönköt nem érintik, kevés féllemez van, rugalmasak, nem törnek vagy morzsolódnak
Tönk: 4-10 x max. 3 cm, hengeres, kemény, fehér, hosszant ráncolt, sokszor ibolya vagy barnás halvány futtatással
Hús: fehér, kemény, vastag, elvágva nem színeződik, a kalap alatt legalább a rágásoknál ibolya, kellemes ízű és szagú
Termőhely és idő: mindenféle talajú lombos és fenyőerdőben, a síkvidéktől a hegységekig májustól novemberig, elterjedt, nagyon gyakori
Spóra: spp. fehér, sp. 7-9 x 5-6 µm, elliptikus, izoláltan tüskés
Megjegyzés: Ehető, ízletes. Nehezen azonosítható egyértelműen.
Elkülönítő bélyegei:
- sűrű, rugalmas lemezek
- nem csípős hús
- ibolyás színárnyalat a kalapban.
A nem ibolyás színű taxonok változatként vagy formaként lettek elkülönítve.