Kalap: 5-11 cm, törékeny, félgömb alakúból domborún át hamar kiterülő, közepe mindig bemélyedő; széle bordázott; felszíne ragadós; alapszíne zöld, de nagyon változatos: okkerzöld, szürkészöld, bronzos zöld, a közepén sárgásokker, kis rozsdafoltokkal
Lemezek: sápadt krémszínűek, sűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez nincs vagy alig van, öregen rozsdásan foltosodnak
Tönk: 5-7 x max. 2 cm, hengeres, üregesedő, fehér, hosszant ráncolt, öregen sárgásan vagy rozsdásan foltosodhat
Hús: fehér, törékeny, öregen puha, sárgásan foltosodhat, íz és szag nem jellemző, de nem csíp
Termőhely és idő: füves erdőben, nyír és fenyők alatt júliustól októberig, helyenként gyakori
Spóra: spp. krémszínű, sp. 7-9 x 5-6 µm, elliptikus, félig hálózatosan tüskés
Megjegyzés: Ehető. Nehezen azonosítható egyértelműen, főleg a Griseinae csoport többi fajával téveszthető.
Elkülönítő bélyegei:
- nem csípős hús
- zöldes szín a kalapon
- nyír és fenyő élőhely
- törékeny hús.
A Russula medullata, Russula pseudiaeruginea fajokkal téveszthető össze.