Kalap: 1-1,5 cm, domborúból hamar kiterülő, a közepe lehet bemélyedő, mindig kis púppal; széle szabályos; felszíne sugarasan ráncolt, szabálytalan; színe nedvesen sötét vörösbarna, szárazon bézsbarna
Lemezek: húsbarnásak, ritkák, tönkhöz nőttek, hullámosak
Tönk: 1,5-3 x max. 0,1 cm, hengeres, görbülhet, a kalap alatt vörösbarna, lefelé fokozatosan fekete lesz, teljes felszínén bársonyos
Hús: porcos, fehéres, vékony, rothadó káposztaszagú és ízű
Termőhely és idő: korhadó tűlevélen, seregesen, júniustól októberig, gyakori, de csak esős időszakban
Spóra: spp. fehér, sp. 6-8 x 3-4 µm, elliptikus, sima, olajcseppekkel
Megjegyzés: Nem ehető. Több hasonló szagú Marasmius fajjal téveszthető össze, de ezek általában nagyobbak.
Elkülönítő bélyegei:
- sereges megjelenés
- tűlevél szubsztrátum
- rothadó káposztaszerű szag.