Kalap: 0,3-1,5 cm, félgömb alakúból bemélyedő középpel domború, öregen kiterülő; széle aláhajló, áttetszően bordázott; felszíne finoman szemcsés; színe krémszínű, világosabb széllel
Lemezek: ritkák, fehéres krémszínűek, anasztomizálók, szélesen tönkhöz nőttek
Tönk: 0,5-2 x 0,05-0,1 cm, szőrszerűen vékony, csoportos vagy magányos, fehér csúcsától lefelé fokozatosan vörösbarna lesz, teljes felülete fehéresen korpás-szálas
Hús: nagyon vékony, szíjas, íz és szag nem jellemző
Termőhely és idő: vékony lehullott ágakon, ritkán elhalt fatörzsön, lomberdőben, júniustól októberig, gyakori
Spóra: spp. fehér, sp. orsó alakú, 8-10 x 3-3,5 µm, sima, olajcseppekkel
Megjegyzés: étkezési szempontból nem jön számításba. Marasmius fajokkal téveszthető össze.
Elkülönítő bélyegei:
- kis termet
- finoman szemcsés kalapfelszín
- fehéresen korpás-szálas tönk.